گوناگون

با انواع دستگیره درب آشنا شوید!

یکی از اشیایی که روزانه دفعات متعددی با آن در ارتباط هستیم، دستگیره درب است. پس توجه به ویژگی‌ها و امکانات آن هنگام خرید از اهمیت بالایی برخوردار است. انواع دستگیره درب معمولاً توسط یک دوک یا مکانیزم اهرمی به درب وصل شده و به آن اجازه می‌دهد تا با یک فشار یا کشش ساده باز و بسته شود.

دستگیره درب می‌تواند از موادی مانند فلز، پلاستیک یا حتی چوب ساخته شود. همچنین انواع دستگیره درب از نظر کاربری، اشکال ظاهری و مکانیزم عملکرد هم با هم متفاوت هستند. در این مقاله سعی داریم تا به راهنمایی کاملی از انواع دستگیره درب و مواردی که باید در هنگام خرید هرکدام به آن دقت نمود، بپردازیم. در ادامه همراه ما باشید.

انواع دستگیره براساس نوع کاربری

دستگیره‌ها بر اساس نوع کاربرد به انواع مختلفی تقسیم‌بندی می‌شوند و هر نوع دارای ویژگی‌های خاصی هستند.

دستگیره درب حیاط

انواع دستگیره که برای درب حیاط استفاده می‌شوند، در فضای باز و در معرض باد، باران و برف هستند. به‌همین دلیل نیز این دستگیره‌ها باید از جنس آلومینیومی ضدزنگ باشند تا مقاومت بیشتری در هرگونه شرایط آب و هوایی داشته باشند. علاوه‌بر این، این دستگیره‌ها عمدتا توسط افراد مختلف در ساختمان به‌کارگرفته می‌شوند و لازم است چندین کلید ورودی داشته باشند و یا از مکانیز‌م‌های دیجیتالی مانند اثر انگشت، رمز و تشخص چهره پشتیبانی کنند.

معمولا قفل‌های دیجیتالی آلومینیومی برای درب حیاط بهترین گزینه هستند. سایر گزینه‌های مناسب، شامل موارد زیر می‌باشند:

  • قفل Deadbolt
  • قفل مورتیس (Mortise Lock)
  • قفل ریم (Rim Lock)
  • دستگیره اهرمی با کلید (Lever Handle Lock with Key)

دستگیره درب اتاق

انواع دستگیره که برای درب اتاق استفاده می‌شوند، بسته به نوع اتاق و میزان ایمنی مورد نیاز برای آن می‌توانند متفاوت باشند. از آنجا که این دستگیره‌ها در داخل فضای بسته قرار دارند، می‌توانند از جنس فلزاتی غیر از آلومینیوم باشند.

دستگیر‌های دیجیتال یا هوشمند معمولا باید ایمن‌سازی اتاق‌هایی مانند اتاق مدیریت، انبار، اتاق آزمایشگاه، اتاق کنفرانس و اتاق خواب مناسب هستند. اما اگر اتاق نیاز به امنیت زیادی ندارد، استفاده از دستگیره‌های معمولی کافی است. در اينجا دستگیره‌های مناسب برای درب اتاق را براساس میزان امنیت، لیست می‌کنیم.

بیشترین امنیت:

  • قفل هوشمند
  • قفل دیجیتال
  • قفل Deadbolt
  • قفل مورتیس

امنیت متوسط:

  • دستگیره اهرمی با کلید
  • قفل‌های ساده و مکانیکی

امنیت پایین:

  • دستگیره دایره‌ای (Knob Lock)
  • قفل بادامک (Cam Lock)

دستگیره درب ضدسرقت

انواع دستگیره درب ضدسرقت، نوعی دستگیره درب است که طوری ساخته شده تا مانع از دستکاری و ورود غیر مجاز شود. این دستگیره‌ها معمولا برای درب ورودی ساختمان استفاده شده و روی درب‌های ضدسرقت نصب می‌شوند. با این حال ممکن است برخی از اتاق‌هایی که نیاز به امنیت بالایی دارند هم از این نوع دستگیره استفاده کنند. دستگیره‌های ضدسرقت که به‌شکل معمول استفاده می‌شوند، شامل موارد زیر هستند:

  • دستگیره‌های هوشمند با چند راه دسترسی
  • دستگیره‌های دیجیتال با چند راه دسترسی
  • دستگیره‌های اهرمی تقویت‌شده
  • دستگیره‌های Deadbolt
  • دستگیره‌های ورودی بدون کلید با کدهای امنیتی
  • دستگیره توپی درب ضدسرقت

دستگیره برای آزمایشگاه و محیط‌های درمانی

از آنجا که اطلاعات موجود در آزمایشگاه‌ها و محیط‌های درمانی معمولا محرمانه است، انواع دستگیره درب که برای این مکان‌ها استفاده می‌شود باید امنیت کافی را در کنار سهولت استفاده ارائه دهد. دستگیره‌های مناسب برای این نوع استفاده شامل موارد زیر هستند:

  • دستگیره هوشمند
  • دستگیره دیجیتال
  • دستگیره ددبولت
  • دستگیره موتیس

انواع دستگیره براساس جنس

انواع دستگیره درب را علاوه‌بر کاربرد، می‌توان از نظر جنس دستگیره نیز بررسی کرد. انواع دستگیره درب براساس جنس، شامل موارد زیر هستند:

  • دستگیره فولاد ضدزنگ (Stainless Steel): در برابر خوردگی، کدرشدن و سایش بسیار مقاوم هستند و برای استفاده در داخل و خارج از خانه ایده‌آل می‌باشند. ظاهر آن‌ها شیک و مدرن است و نیاز به تعمیر کمی دارند.
  • دستگیره برنجی (Brass Door Handles): ظاهری کلاسیک و ظریف با رنگی گرم و طلایی که می‌تواند به‌مرور زمان حالت پتینه را ایجاد کند. برنج به‌طور طبیعی در برابر باکتری‌ها و میکروب‌ها مقاوم است.
  • دستگیره برنزی (Bronze Door Handles): قوی و بادوام با مقاومت عالی در برابر خوردگی و هوا؛ ظاهری سنتی و عتیقه با روکشی تیره که به‌مرور زمان حالت پتینه پیدا می‌کند.
  • دستگیره آلومینیومی (Aluminum Door Handles): به دلیل وزن سبک، قابل حمل بوده و نصب آن آسان است. آلومینیوم به‌طور طبیعی در برابر خوردگی مقاوم است و به‌همین دلیل برای کاربردهای داخلی و خارجی مناسب است. عموما ضربه زدن و شکستن دستگیره‌های آلومینیومی سخت‌تر از دیگر انواع دستگیره درب می‌باشد.

انواع دستگیره درب براساس جنس

  • دستگیره آهنی (Iron Door Handles): بسیار قوی و بادوام، اغلب در کاربردهای سنگین استفاده می‌شود. این نوع دستگیره برای جلوگیری از زنگ‌زدگی نیاز به نگهداری دارد.
  • دستگیره درب کروم (Chrome Door Handles): کروم معمولا به تنهایی استفاده نشده و روی فلز دیگری آبکاری می‌شود تا سطحی براق و بازتابنده ایجاد کند که به‌راحتی تمیز شده و زنگ نمی‌زند.
  • دستگیره پلاستیکی (Plastic Door Handle): سبک و ارزان، تولید در طیف وسیعی از رنگ‌ها و طرح‌ها، با این حال این نوع دستگیره مقاومت کمی دارد.
  • دستگیره درب چوبی یا طرح چوب (Wooden Door Handles): ظاهری گرم و کلاسیک ارائه می‌دهد و می‌توان آن را در طرح های مختلف ساخت. با این حال برای جلوگیری از سایش و آسیب ناشی از عوامل محیطی به تعمیر و نگهداری منظم نیاز دارد.
  • دستگیره سرامیکی (Ceramic Door Handles): ظاهری تزئینی و شیک دارد و می‌تواند با طرح‌ها و الگوهای پیچیده ساخته شود. این دستگیره‌ها در مقایسه با فلز و چوب شکننده‌تر هستند و لازم است در مناطقی با تردد کمتر استفاده شوند.
  • دستگیره با جنس ترکیبی: بسیاری از دستگیره‌ها، از ترکیبی از فلزات مختلف و گاهی پلاستیک ساخته می‌شوند. ترکیب چند ماده برای ساخت، ظاهر و عملکرد دستگیره‌ها را بهبود می‌بخشد.

انواع دستگیره براساس شکل ظاهری

دستگیره‌ها از هر جنسی که باشند و برای هر کابردی تولید شوند، معمولا از نظر ظاهری در دسته‌بندی‌های زیر قرار می‌گیرند:

دستگیره روزت

دستگیره روزت به دستگیره‌ای گفته می‌شود که قست اهرم و محل قفل‌کردن آن از هم جدا هستند. به‌عبارت دیگر، دستگیره روزت یک دستگیره دو تکه است. این نوع دستگیره را می‌توان از جنس‌های مختلف و برای کاربری‌های مختلفی ساخت. برای مثال یک دستگیره روزت می‌تواند از جنس آلومینیوم و دیجیتالی باشد.

برخی از دستگیره‌های روزت دارای بخشی در قسمت پایین برای ورود کلید هستند و برخی از آن‌ها نیز در قسمت داخل، دارای یک سوئیچ هستند، اما در قسمت خارجی فقط یک دسته دارند.

دستگیره درب پلاکی

دستگیره درب پلاکی یک دستگیره یک‌تکه است. به‌عبات دیگر محل قفل و دستگیره، هر دو روی یک بدنه قرار گرفته‌اند. این نوع دستگیره نیز ممکن است در انواع مختلف دیجیتالی، هوشمند، مکانیکی و در جنس‌های مختلف تولید شود.

دستگیره دیجیتالی و هوشمند

دستگیره دیجیتالی به دستگیره‌ای گفته می‌شود که با استفاده از مکانیزم الکتریکی باز و بسته می‌شود. دستگیره استفاده‌شده در این قفل‌ها می‌تواند به‌شکل دایره‌ای و یا اهرمی، پلاک و روزت باشد. برخی از انواع دستگیره دیجیتال هوشمند هستند، که بدان مهناست که این دستگیره‌ها به تلفن همراه متصل شده و از راه دور قابل کنترل می‌شوند.

امروزه دستگیره‌های دیجیتالی و هوشمند بهترین و ایمن‌ترین نوع از انواع دستگیره درب محسوب می‌شوند. چرا که این نوع دستگیره‌ها از امکانات ضدسرقت متنوعی برای جلوگیری از هک شدن و ضربه پشتیبانی می‌کنند، در نتیجه امکان باز کردن درب را برای سارقان تقریبا به صفر رسانده‌اند. برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد دستگیره هوشمند چیست بر روی لینک کلیک کنید.

انواع دستگیره درب دیجیتالی

کدام نوع از انواع دستگیره درب بهتر است؟

«بهتر» و «بدتر» بودن انواع دستگیره درب تا حد زیادی وابسته به‌نوع استفاده از آن است. برای مثال، یک دستگیره دیجیتال یا هوشمند برای درب کابینت آشپزخانه بهترین انتخاب نیست؛ اما می‌تواند برای درب اتاق مدیر یک انتخاب خوب باشد. در مقابل، دستگیره چوبی ممکن است برای درب اتاق خوب باشد، اما برای درب ورودی حیاط که در معرض باد و باران قرار دارد، گزینه مناسبی نیست.

ما در اینجا برخی از دستگیره‌های ارائه‌شده در این مقاله را از نظر ویژگی‌های مختلف با هم مقایسه می‌کنیم.

ویژگی‌ها هوشمند دیجیتال Deadbolt موریتس ریم
عملکرد الکترونیک، هوشمند الکترونیکی دستی، کلیدی کلید کلید
امنیت بالا بالا نسبتا بالا نسبتا بالا متوسط
نصب پیچیده پیچیده نسبتا ساده نسبتا ساده ساده
هزینه بالا بالا متوسط متوسط کم
منبع تغذیه باتری باتری بدون منبع بدون منبع بدون منبع

جمع‌بندی

انواع دستگیره درب را می‌‌توان به‌شیوه‌های مختلفی طبقه‌بندی کرد. برخی از انواع دستگیره در می‌توانند در چند طبقه قرار بگیرند. برای مثال، قفل هوشمند می‌تواند برای اتاق، درب ورودی ساختمان و درب حیاط استفاده شود و همچنین می‌تواند از نظر جنس و ظاهر در دسته‌های مختلفی مانند آلومینیوم و روزت و یا پلاک قرار بگیرد. اما اینکه شما از کدام مدل استفاده کنید کاملا به شرایط و بودجه مورد نظر شما بستگی دارد.

اگر طبقه‌بندی دیگری برای انواع دستگیره درب می‌دانید، خوشحال می‌شویم در ذیل همین پست با ما به اشتراک بگذارید.

به این مقاله امتیاز دهید!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا